• time : 11:39
  • Date : Wed May 21, 2025
  • item visited : 37
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات:
تدوین الگوی كشت هدفمند؛ گامی در مسیر امنیت غذایی كشور
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از تدوین و اجرای هدفمند الگوی کشت محصولات زراعی و باغی متناسب با شرایط اقلیمی و ظرفیت‌های اقتصادی کشور خبر داد و گفت: رعایت ملاحظات علمی، فنی، مدیریتی و زیست‌محیطی در این برنامه، دستیابی به امنیت غذایی پایدار را هدف‌گذاری کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات، علیرضا نیکویی روز سه‌شنبه در نشست تخصصی «تغییر اقلیم و امنیت غذایی» که در محل سازمان تات برگزار شد، با اشاره به تأکید ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی بر ضرورت حمایت‌های هدفمند قیمتی، اظهار کرد: هرگونه حمایت مالی از بخش کشاورزی، اعم از یارانه یا خرید تضمینی، باید منطبق با الگوی کشت مصوب باشد و هرگونه انحراف از این الگو به منزله تصرف غیرقانونی در منابع عمومی تلقی می‌شود.
وی با بیان اینکه بخش زیادی از اراضی کشاورزی کشور در دشت‌های ممنوعه و بحرانی از نظر منابع آبی قرار دارند، افزود: بررسی‌های مشترک با وزارت نیرو و نتایج پروژه‌های پژوهشی نشان می‌دهد که در بسیاری از این مناطق، دیگر امکان تولید محصولات آب‌بر مانند گذشته وجود ندارد.

نیکویی ادامه داد: بر اساس برنامه‌ریزی صورت‌گرفته، هر سال پیش از آغاز سال زراعی، الگوی کشت در دشت‌ها و حوزه‌های آبخیز کشور تعیین می‌شود و تمامی حمایت‌های دولتی بر پایه این الگو صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به سامانه تناسب اراضی کشور گفت: تاکنون حدود پنج میلیون هکتار از اراضی کشور مورد ارزیابی خاک‌شناسی قرار گرفته‌اند و بر همین اساس، تناسب محصول با زمین و اقلیم در تدوین الگوی کشت لحاظ شده است.

مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات با اشاره به پیوند الگوی کشت با سند امنیت غذایی و برنامه هفتم توسعه، تصریح کرد: برنامه ساختاری الگوی تولید محصولات کشاورزی نیز بر همین مبنا تدوین شده و نتایج آن در محصولات اساسی مانند گندم، جو و یونجه در قالب عملکرد، سطح زیر کشت و میزان مصرف آب مورد بررسی قرار گرفته است.

وی از طراحی و راه‌اندازی سامانه جامع مدیریت الگوی کشت خبر داد و گفت: این سامانه با عنوان «مزرعه من» در هفته‌های آینده به‌صورت پایلوت رونمایی خواهد شد و امکان ارائه پیش‌آگاهی اقلیمی به کشاورزان را فراهم می‌کند.

نیکویی، با ااره به اینکه تاکنون برای ۱۶۰۰ واحد برنامه‌ریزی، الگوی کشت طراحی و اجرا شده است، گفت:  ۵۰ درصد این برنامه در هفت استان کشور و ۸۰ درصد باقی‌مانده در ۱۷ استان عملیاتی شده است که با توجه به شرایط اقلیمی، سرمایه‌گذاری در این مناطق از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی با تأکید بر نقش حیاتی داده‌ها، سامانه‌ها و مدل‌های ریاضی در سیاست‌گذاری کشاورزی، از همکاری گسترده سازمان تات با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی در راستای توسعه نظام تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد خبر داد و گفت: از طریق مدل‌سازی‌های چندهدفه و سامانه‌های هوشمند، به دنبال طراحی الگوهای بهینه تولید در سطح شهرستان‌ها و استان‌ها هستیم.

نیکویی در پایان با اشاره به ضرورت تجمیع اطلاعات کشاورزان، موقعیت مکانی، نوع محصول، پیش‌آگاهی اقلیمی و شرایط بازار، تأکید کرد: با استفاده از این داده‌ها می‌توان به برنامه‌ریزی دقیق، علمی و پایدار برای تولید کشاورزی دست یافت و گام‌های مؤثری در تحقق اهداف سند امنیت غذایی کشور برداشت.

photo18781516131 (1).jpg

photo18781516457.jpg

6.1.15.0
V6.1.15.0