شنبه, 30 فروردين 1404

پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

  • ساعت : ۱۱:۰۱
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۱/۲۵ 
  • تعداد بازدید : 17
روابط عمومی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گزارش می دهد
گزارش عملكرد سال 1403 گروه پژوهشی "مهندسی حفاظت آب و خاك"

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، جلسه شورای پژوهشی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با موضوع بررسی عملکرد مجموعه‌ای پژوهشی، پشتیبانی و ادارات پژوهشکده در مورخه شنبه، هجدهم اسفند 1403 در سالن جلسات پژوهشکده برگزار شد. در این جلسه دکتر پیروان، مدیر گروه مهندسی حفاظت آب و خاک، گزارش عملکرد سالانه این پروه پژوهشی را ارایه نمودند. ایشان بیان کردند که در سال 1403 دستاوردهای گروه پژوهشی مهندسی حفاظت آب و خاک شامل هفت مورد گزارش نهایی، چهار مورد فناوری و تجاری سازی، یک مورد دستورالعمل فنی، چهار کتاب تخصصی کاربردی، سه مورد نشریه فنی، سه مورد کارگاه آموزشی و دو نقشه علمی است. در مدت سال گذشته با رسانه‌های مختلف تجارت نیوز، روزنامه صنعت، معدن و تجارت و روزنامه جوان و سفیر غرب در خصوص فرسایش خاک، آلودگی خاک و پدیده فرونشست مصاحبه علمی انجام شد. در شبکه آموزش کشاورزی نیز و یژگی های رسوبی و آلودگی گرد و غبار استان های غرب و جنوب شرق کشور به فراگیران منتقل شد.
در زمینه تاب آوری سیستان و بلوچستان (با استان سیستان و بلوچستان)، پدیده فرونشست زمین در دشت قزوین  (با استان قزوین) و تهیه اطلس ملی مخاطرات ترکیبی فرسایش (با سازمان جغرافیایی ارتش) نشست های هم اندیشی برگزار شد. 
در ضمن، گروه حفاظت آب و خاک در کارگروه های مختلف از جمله کارگروه تهیه و تنظیم شیوه‌نامه ارزیابی مصادیق تخریب خاک موضوع ماده (4)  و (6) آیین نامه قانون حفاظت از خاک،  کارگروه کمیته تخصصی راهبردی بیابان، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، کارگروه برگزاری روز جهانی خاک سال 1403 همکاری مثمرثمری داشته است. در این گروه بالغ بر 50 مورد  مقاله پژوهشی و 24 فقره شناسه خدمات دولتی نیز به انجام رسیده است.
 در خصوص تعاملات بین المللی، با ارائه پروپوزال "اثر افزودنی های خاک بر میزان فرسایش" به موسسه ماردی مالزی، برگزاری نشست محیط زیست و منابع طبیعی با طرف ازبکستان، نشست ارس، طراحی نشست سه جانبه ایران، افغانستان و پاکستان در خصوص تاب آوری سیستان و بلوچستان، کمک در تنظیم سند دیپلماسی آب کشور و انجام توافقات طرح "سیستم پیش آگاهی وقوع سیل" با جایکا، گام های موثری توسط گروه برداشته شد. 
پیگیری طرح و پروژه های درآمدزا از اولویت های کاری گروه در سال 1403 بود که در این راستا به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور پیشنهاد تدوین برنامه اقدام ملی مدیریت فرسایش خاک کشور با اعتبار حدود 14 میلیارد تومان  داده شد که در شرف ابلاغ اعتبارات است. با توجه به اهمیت پایش داده ها، برنامه جامع سنجش و پایش حوزه های آبخيز کشور طراحی شد و پروپوزال آن به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ارائه شده است.  دو پروپوزال کاربردی در زمینه فرونشست زمین و سدهای زیرزمینی با سرجمع اعتبارات بالغ بر 15 میلیارد تومان به استانداری همدان و طرح جامع  حفاظت خاک مناطق دیم پایلوت به منظور جهش تولید و بهره برداری پایدار به مبلغ 5 میلیارد تومان به معاونت آب و خاک ارائه شده است. 
در راستای اجرای برنامه عملیاتی 4 ساله گروه، 38 فقره طرح و پروژه در سال 1403 به تصویب رسید که در حال اجرا است. این پروژه ها در زمینه فرسایش بادی، احیاء مناطق بیابانی، پایش نفوذپذیری رسوبات آبخوان ها، ارزش گذاری اقتصادی فرسایش خاک و دیگر عناوین متنوع مرتبط با گروه است. 
پیشرفت در حصول دستاورد گروه در سال جاری (1403) نسبت به سال قبل (1402) بر اساس محورهای اصلی برنامه 4 ساله به قرار زیر است:
1- شناسایی و پهنه بندی خطر و ریسک فرسایش آبی : درصد تحقق در سال ارزیابی (1402 و 1403) از 40 به 50  و درصد تحقق از کل برنامه از 10 به 20
2- فرسایش بادی و گرد و غبار: درصد تحقق در سال ارزیابی (1402 و 1403) از  11 به 30  و درصد تحقق از کل برنامه از3  به 6
3- حفاظت خاک اراضی حساس به فرسایش: منتظر ابلاغ اعتبارات از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری موضوع قرارداد: تدوین برنامه اقدام ملی مدیریت فرسایش خاک کشور است.
4- فرسایش دیم زارها: منتظر ابلاغ اعتبارات از سازمان منابع طبیعی کشور و آبخیزداری موضوع قرارداد: تدوین برنامه اقدام ملی مدیریت فرسایش خاک کشور است
5- ارزش گذاری خسارات فرسایش خاک و توسعه  تجارت کربن آلی خاک: درصد تحقق در سال ارزیابی(1402 و 1403) از 55  به  65 و درصد تحقق از کل برنامه از  14 به 25


 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها